4. sep. 2012

Optakt herreligaen 12/13 del 1 af 3

Det har været en hektisk sommer i den bedste håndboldliga i Danmark. Det vi husker bedst er selvfølgelig AG Københavns konkurs og dens efterspil. Det har medvirket til en stor rotation blandt mange af de bedste spillere i Danmark.

I denne blog vil jeg forsøge at tage et kig i krystalkuglen og komme med mit bud på, hvordan sæsonen 12/13, bliver for holdene i den bedste danske række. Derudover vil jeg komme ind på spiller til- og afgange og hvordan de generelt er kommet ud af dette transfervindue.

Jeg vil dele min blog op i tre dele, hvor dette er første del.

Alle til- og afgange er taget fra hbold.dk pr. 31/8.

Følg mig gerne på twitter - https://twitter.com/HANDBALLDK, hvor der bl.a. vil blive linket til den næste blog i rækken.

14. plads (direkte nedrykning)

Navn: TMS Ringsted                  
                                               
Hjemmebane: Ringsted Hallen

Tilgange:
Henrik Overby (GOG Håndbold)
Matthias Daoson (Fram Reykjavik)
Alexander Hansen (HØJ Håndbold)
Jeppe Jonasson (FIF)
Afgange:

Troels Jørgensen (HC Midtjylland)

Holdets profil: Kim Johannessen

Jens Stuhrs tropper er efter nogle år tilbage i landets bedste håndboldrække. Efter en 4. plads i den næstbedste række, blev der efter en flot præstation i oprykningsspillet og i playoff-kampene mod Skive, sikret billet til den bedste række på bekostning af GOG og Skive.  TMS har været en af de mindst aktive på transfermarkedet, og har kun mistet Troels Jørgensen til HCM. Selvom man ikke kan sige TMS holdet er blevet svækket, ser jeg alligevel holdet som en af taberne i dette transfervindue.

Hvis TMS skal få succes i den kommende sæson, så kræver det en stor indsats fra TMS holdet og særligt fra de mere erfarne spillere, som store Kim Johannesen. De har en målmand i Mathias Olsson, som havde en stor sæson i 1. division og det skal han også have i denne sæson, hvis TMS ikke skal indløse billet til 1. division endnu en gang. Derudover så bliver TMS nødt til at hive points på hjemmebane mod holdene i den dårlige halvdel. Hvis ikke det lykkedes, så har jeg svært ved at se hvordan de skal undgå nedrykning.

TMS har i opstartsfasen til denne sæson spillet 2 pokalkampe – med blandet succes. De vandt over et meget dårligt spillende Nordsjælland, hvilken var en overraskelse for de fleste. Derefter bød Skanderborg op til dans i Morten Børup hallen, hvilket bød på en gang gammeldags prygl til TMS holdet, som tabte 32-22 efter at have været bagud med hele 21-11 i pausen.

Forventning: 14. plads
Supersæson: Undgå direkte nedrykning

13. plads (nedrykningsspil)

Navn: Skive fH

Hjemmebane: Skive Hallerne

Tilgange:
Morten Jørgensen (Odder Håndbold)
Simon Sørensen (Aalborg Håndbold - træner)
Marius Hovde Andersen (Lemvig-Thyborøn Håndbold)
Sebastian Andersen (Frederikshavn fI)
Peter Kuhr (Viborg HK)
Niels Guldborg (Skive FH)

Afgange:
Kristoffer Laursen (Skjern Håndbold)
Michael Pedersen (Skanderborg Håndbold)
Jeppe Stisen (Stoholm Håndbold)
Michael Hedegaard (Stoholm Håndbold)

Holdets profil: Mark Metzer

Kurt Nielsens drenge er kommet med i herreligaen på allersidste mandat efter AG Københavns konkurs. Skive fH har derfor også forberedt sig på en sæson i 1. division, hvilket kan ses på spillerhandlerne. Skive har mistet sine to helt store profiler, Kristoffer Laursen til Skjern og Michael Pedersen til Skanderborg – og det vil kunne om noget kunne mærkes. Jeg ser Skive, sammen med TMS Ringsted som de to klart dårligste hold.

Jeg tror kampen om direkte nedrykning bliver tæt mellem TMS og Skive og derfor er en af nøglerne for Skive i denne sæson, at undgå at tabe kampene til TMS, da det sagtens kan blive de indbyrdes opgør som kommer til at bestemme hvem som ”vinder” retten til at komme i nedrykningsspil – næsten i ægte Barcelona/Atletico Madrid stil.

Skive virker til at have en god samling af spillere, uden de helt store profiler. En god blanding af unge spillere, som Tim Sørensen og Sebastian Andersen mikset sammen med mere rutinerede spillere som Mark Metzer, der er kommet sin skade kvit, virker til at skabe et harmonisk hold og det er bl.a. holdånden som skal skaffe pointene til Skive.

Skive har i opstarten spillet en del træningskampe og har senest klaret sig ret godt. Senest en 2-målssejr over sidste års slutspils-joker, Viborg, med 25-23. Derudover har de en 1-måls nederlag med bagagen fra en svær kamp mod Skjern, hvor det kun var marginaler, som gjorde at det ikke blev uafgjort.

Forventning: 13. plads
Supersæson: Point med i nedrykningsspil

12. plads (nedrykningsspil)

Navn: SønderjyskE

Hjemmebane: Humlehøj Hallen

Tilgange:
Mike Paulsen (Egne rækker)
Morten Thrane (HC Midtjylland)
Anton Rúnarsson (Valur Reykjavik)
Casper Bilton (Fredericia Håndbold)
Martin Kærgaard Pedersen (Aalborg Håndbold)
Atli Ævar Ingólfsson (HK Kópavogur)
Christoffer Fors (H43 Lund)

Afgange:
Mads Bjørn Eriksen (Skanderborg Håndbold)
Kenneth Peters (Skanderborg Håndbold) 
Lasse Andersen (Odder Håndbold)
Steffan Nielsen (Odder Håndbold)
Henrik Storm Pedersen (Ribe-Esbjerg HH)
Maik Makowka (SV Henstedt-Ulzburg)

Holdets profil: Rune Ohm

Morten Henriksens tropper endte efter en lovende start på sidste sæson på en 12. plads i ligaen. Det tror jeg de gør igen. Holdet mangler stabilitet og er meget afhængige af at undgå skader. Som man kan se har svingdøren i SønderjyskE været i gang og særligt islændinge har fået klokker til at ringe hos Morten Henriksen og Direktør, Klaus Rasmussen. Derfor er de fleste af deres indkøb også et ubeskrevet blad for mig. Uden at have helt styr på tilgangene, vil jeg alligevel påstå, at SønderjyskE er på cirka samme niveau som sidste år.

Nøglen for SønderjyskE bliver at undgå skader hos deres bærende kræfter, som ellers tidligere har været et problem. Især Rune Ohm, som nærmest har været skadet igennem hele sit ophold i Skjern. Hvis det kan lykkedes vil jeg ikke afvise at SønderjyskE vil kunne komme til at drille mange i deres nye hal, som de håber, kan blive det nye Hölle Des Sydens (helvede i syd)

SønderjyskE har haft en blandet opstart, hvor det bl.a. er blevet til en 10 måls sejr over et noget måltrakteret KIF København-hold samt et 8-måls nederlag til Skjern, som de slog 2 gange i sidste års grundspil.

Forventning: 12. plads
Supersæson: 2 point med til nedrykningsspillet (9-10 plads)

11. plads (nedrykningsspil)

Navn: Nordsjælland Håndbold

Hjemmebane: Helsinge Hallerne, Helsingør Hallen & Frederiksborg Centret

Tilgange:
Krister Lindgren (Skjern Håndbold - træner)
Kristian Asmussen (Skjern Håndbold)
Lars Mousing Nielsen (Ajax)
Morten Nyberg (Team Tvis Holstebro)
Alexander Hansen (IFK Ystad)
Tetsuya Kadoyama (Toyota Auto Body)
Per Nielsen (Assistenttræner)
Søren Westphal (KIF Kolding København)

Afgange:
Klavs Bruun Jørgensen (Team Tvis Holstebro - træner)
Peter Nørklit (AJAX København)
Magnus Bramming (Team Tvis Holstebro)
Chris Jørgensen (Bjerringbro-Silkeborg)
Lars Agersted (AJAX København)
Jakob Vinther (?)
Sebastian Koch-Hansen (?)
Olafur Gudmundsson (Lejeaftale ophørt)
Søren Westphal (KIF København)
Jannick Lenthe (Haugaland)

Holdets profil: Nikolaj Koch-Hansen

Puha. Den tidligere Skjern træner, Krister Lindgren, kommer på noget af en opgave, når han skal forsøge at få Nordsjælland Håndbold tilbage i toppen af dansk håndbold. Nordsjælland har de sidste 2 år mistet stort set alle deres profiler; Nicolai Markussen, Mads Mensah (lånt i AGK), Morten Slundt, Chris Jørgensen og Magnus Bramming. Det er endda uden at hente nogle nye store navne. Nordsjælland står overfor en stor opgave, hvis de skal komme med i slutspillet. 
De har i år hentet publikums favoritten fra Skjern, Kristian Asmussen, hjem til Helsinge, hvor han tidligere har underholdt publikum med flotte redninger og sit dejlige humør. Det bliver spændende og se om han kan stabilisere sit niveau og derved blive en nøglespiller for Nordsjælland.

Nordsjælland, med en flyvende Chris Jørgensen, skuffede sidste år, og kommet netop ikke med i slutspillet, hvor både Viborg og Mors-Thy endte over dem. Nordsjælland overlevede dog i en gruppe med Odder, Skive og Sønderjyske – men ikke helt uden problemer. De tabte nemlig både til Odder, Skive og 2 gange til Sønderjyske og overlevede faktisk kun pga. de 2 points de havde med fra grundspillet.

Hvis Nordsjælland skal have succes kræver det at nøglespillerne; Koch-Hansen, Michael Riis og Asmussen spiller op til niveau og undgår skader.

Nordsjælland har haft en svingende opstart, men det de husker bedst er nok det skuffende nederlag til TMS Ringsted i pokalturneringen.

Forventning: 11. plads
Supersæson: Slutspil (top 8)

10. plads (nedrykningsspil)

Navn: Viborg HK

Hjemmebane: Viborg Stadionhal

Tilgange:
Nikolaj Hansen (HC Midtjylland) 
Jeppe Viinberg
Milan Kosanovic (Røde Stjerne)
Rasmus Carlsen (Aalborg Håndbold)
Oskar Bjarni Oskarsson (Valur F.C. - træner)
Linus Persson (Lugi)
Heino Holm Knudsen (Team Tvis Holstebro)
Kasper Kvist (HC Midtjylland)
Orri Freyr Gislason (Valur Reykjavik)

Afgange:
Dane Sijan (Bjerringbro-Silkeborg)
Rasmus Hansen (HC Erlangen)
Jesper Meinby (Mors-Thy Håndbold)
Allan Damgaard (Team Tvis Holstebro)
Bo Tolstrup (? - træner)
Casper U. Mortensen (Bjerringbro-Silkeborg)
Marvin Nartey (Eintracht Hildesheim)
Nicolei Hansen (?)

Holdets profil: Heino Holm

Viborgs nye træner Oskar Bjarni Oskarsson er kommet til en klub, som næsten kun kan skuffe i forhold til sidste år. Viborg overraskede sidste år alt og alle, og spillede især i slutningen af sæsonen fremragende håndbold og fik flere overraskende sejre. Viborg har været meget aktive på transfermarkedet og har bl.a. mistet to af sine helt store profiler i Casper U. Mortensen og Dane Sijan, begge til BSV. De har til gengæld hentet Heino Holm og Rasmus Carlsen, som nok skal blive en succes for Viborggenserne, hvis de kan holde sig fri for skader. Alt i alt mener jeg dog ikke at Viborg har forstærket sin trup, primært pga. salgene af Casper U. og Sijan, som er to rigtig dygtige spillere.

Viborg endte sidste år på en flot 8. plads i ligaen og var derfor med i slutspillet, hvor det ”kun” blev til to point i en meget svær gruppe med Aalborg, Kolding og BSV. Det tror jeg ikke de kan gøre igen i år, selvom jeg mener der er et stort potentiale i truppen og med en dygtig træner som Oskar Bjarni Oskarsson, burde de egentlig være en af bejlerne til at snuppe en plads i slutspillet. De vil komme til at kæmpe med Skanderborg, Ribe-Esbjerg, Mors-Thy og Nordsjælland om de sidste billetter der giver adgang til slutspillet, da jeg ikke ser disse hold værende på niveau med de bedste.

Viborg har haft en blandet opstart, med en sejr over Ribe-Esbjerg og et nederlag til Skive har det ikke været ubetinget positivt for Bjarnis tropper.

Forventning: 10. plads
Supersæson: Slutspil (top 8)


2 kommentarer:

  1. God gennemgang af holdene. Glæder mig til at se hvor du har Skanderborg på listen. Vil klart følge med herinde :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jeg glad for at høre. Der kommer en ny i blog i løbet af aftenen. Uden at røbe for meget, kan jeg vidst godt sige at Skanderborg er at finde i den ;)

      Slet